Hoppa till huvudinnehåll

 

 

 

 

 

 

 

Vad är människohandel?Få hjälp att sluta köpa sex
 

Människohandel pågår varje dag i Sverige. Ett skuggsamhälle uppbyggt
på efterfrågan. Utan den skulle inte människohandel finnas. Varje dag utnyttjas människor i den svenska sexhandeln och inom bland annat bygg-, restaurang- och städbranschen – för att stilla behovet, för att sänka priserna på varor och tjänster. Ska det fortsätta så här? Du avgör!


Ladda ner:

Du avgör! (1 min) 16.42 MB

 

 

(Ladda ner genom att högerklicka och välj "spara mål/länk som", Glöm inte #duavgör vid spridning)

Vad är människohandel?

Människohandel är ett utnyttjande där någon förmår en annan person att genomföra handlingar såsom sexuella tjänster, tvångsarbete, begå brott, organhandel eller krigstjänst. Människohandel beskrivs med rätta som vår tids slaveri. Människohandel är en av de mest vinstdrivande verksamheterna och har stark anknytning till organiserad brottslighet.

Under de senaste decennierna har arbetsmarknaden förändrats i de flesta av världens länder, Sverige och övriga Europa inkluderat. Ökad konkurrens och omstrukturering av arbetet pressar ned priserna både nationellt och internationellt. Arbetskraften för lågkvalificerade och lågavlönade jobb består till stor del av utländsk arbetskraft som utför arbete som ingen annan vill utföra. De senaste årens flyktingströmmar till Europa har resulterat i en ökning av antalet människor som är i desperat behov av medel för att försörja sig själva och sina familjer. Dessa människor, men också inhemska personer, kan vara utsatta för olika typer av exploatering såsom människohandel för tvångsarbete eller för sexuell exploatering i Sverige.

Människohandel kriminaliserades 2002 i Sverige men avsåg då endast människohandel för sexuella ändamål. År 2004 ändrades lagen till att även omfatta människohandel för andra ändamål än sexuella, exempelvis tvångsarbete och inhemsk människohandel. Människohandel för tvångsarbete kan till exempel ske inom bärplockning, hushållsarbete, restaurang- och jordbrukssektorn.

Människohandel för sexuella ändamål är den vanligaste formen av människohandel i Sverige sett till antalet identifierade ärenden. Sedan 2010 har antalet misstänkta fall av arbetsrelaterad människohandel ökat och även ett växande antal fall av människohandel där människor tvingats till att tigga eller begå brott. Det är även vanligt att personer som utsätts för människohandel, exempelvis i tiggeri, också utsätts för sexuell exploatering och/eller tvångsarbete samtidigt.

Vad menas med efterfrågan?

Utan efterfrågan skulle det inte finnas någon marknad för människohandeln. Utan efterfrågan, ingen människohandel. Efterfrågan påverkar planeringen och organiseringen av människohandeln. Efterfrågan bestämmer inte endast vem som rekryteras utan även omständigheterna kring tjänsten. Omständigheter som exempelvis pris och leverans av varor och tjänster.

I Sverige blir en person dömd för brottet människohandel om personen genom tvång förmår en annan person att genomföra handlingar som sexuella tjänster, tvångsarbete, krigstjänst, brott eller organhandel. Om gärningen görs mot barn under 18 år döms brottet som människohandel även om barnet inte är utsatt för tvång.

Köp av sexuella tjänster är förbjudet i Sverige sedan 1999. Den som har en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning kan dömas till böter eller fängelsestraff upp till ett år. Ersättningen kan vara både ekonomisk eller att personen får annan typ av ersättning som till exempel narkotika, alkohol, kläder eller mobiltelefon. Även försök till köp av sexuell tjänst är straffbart. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är olagligt att sälja sexuella tjänster.

Enligt senaste kartläggningen (Prostitutionen i Sverige 2014) har 7,5 procent av svenska män mellan 18 och 65 år någon gång i sina liv köpt sexuella tjänster. 0,8 procent av svenska män köpte sexuella tjänster under 2014. 
Vanliga frågor och svar om prostitution.

Misstänker du att någon är utsatt för människohandel?

Vid akut situation ring alltid 112                    

Det är viktigt att du tar kontakt med Polisen och tipsar om du misstänker att någon är utsatt för människohandel. Kontakta Polisen via telefon 114 14 eller besök närmaste polisstation.

Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel. Är du yrkesverksam eller arbetar ideellt och vill ha råd och stöd i ett människohandelsärende kan du kontakta det nationella metodstödsteamet mot prostitution och människohandel vid Länsstyrelsen i Stockholm. Telefon: 020-390 000

Misstänker du att någon begått sexuella övergrepp mot barn utomlands? Via webbplatsen Resekurage kan du får mer information och vägledning för hur du kan tipsa polisen.

Få hjälp att sluta köpa sex

KAST (Köpare av sexuella tjänster) samt Kompetenscentrum Sexuella Tjänster vänder sig till dig som köper sexuella tjänster, eller dig som har funderingar kring sexköp. De vänder sig även till dig som upplever att du har ett tvångsmässigt sexuellt beteende, så kallat sexmissbruk. Genom verksamheterna kan du få stöd i att bryta ett destruktivt sexuellt beteende. Du kan alltid välja att vara anonym.

Kontakta valfri mottagning i:

Göteborg   Malmö   Stockholm


PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Telefon: 020 66 77 88

Är du utsatt för människohandel och behöver stöd/ råd/ hjälp?

Vid akut nödsituation ring alltid 112


Det är viktigt att du kontaktar Polisen och anmäler brottet om du är utsatt för människohandel. Kontakta Polisen via telefon 114 14 eller besök närmaste polisstation. Socialtjänsten har huvudansvaret för att du ska få akut nödbistånd samt råd och stöd. Du kan kontakta socialtjänsten i den kommun du befinner dig i. De kan till exempel hjälpa till med logi, pengar eller att resa hem.


Brottsofferjouren kan du ringa om du är utsatt för människohandel. Här kan du få råd, vägledning och information för att hjälpa dig i din situation. Du kan kontakta Brottsofferjouren helt anonymt och på ditt modersmål. Telefon: 0200-21 20 19

Brottsofferjouren - Unga brottsoffer kan du som är mellan 12-25 år kontakta för att få information om hur du kan få stöd och hjälp. Telefon: 0200-21 20 19

BRIS  - Barnens rätt i samhället kan du som är under 18 år kontakta för stöd och hjälp. Att ringa är helt gratis och du kan vara anonym. Telefon: 116 111

Rädda barnens stödlinje kan du ringa om du behöver prata med någon om din situation. Råd och stöd kan du få på flera olika språk. Telefon: 0200-77 88 20
 

Befinner du dig i prostitution och behöver stöd/ råd/ hjälp eller vill sluta sälja sex?

Vid akut nödsituation ring alltid 112


Mikamottagningen i Göteborg och Stockholm samt Kompetenscentrum Sexuella Tjänster i Malmö är öppen för dig som får eller fått ersättning för att ha sex med någon eller skadar dig med sex. Mottagningarna är även öppen för personer som utsätts för människohandel för sexuella ändamål.


Kvinnofridslinjen kan du ringa om du vill tala med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga om. Hos dem kan du få praktiska råd för att förändra din nuvarande situation och ta dig vidare. Telefon: 020-50 50 50

1000-möjligheter stöttar dig som är ung, oavsett om du är kille, tjej, transperson eller inte vill definiera dig alls. I chatten kan du prata om vad du vill. 1000 möjligheter har även ett särskilt stöd online för dig som har erfarenheter av att ha sex mot ersättning.

Pegasus kan du kontakta om du är 15-25 år, homosexuell, bisexuell, trans och/eller queer och har funderingar om sex mot ersättning. Du kan chatta anonymt på Pegasus eller maila. Mail: pegasus@rfslungdom.se

Killfrågor.se kan du som känner dig som kille chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vad du vill.

Umo.se är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.


Projektledare
Petra Tammert Seidefors 
petra.tammert.seidefors@lansstyrelsen.se
010 223 15 98

Presskontakt
Maria Sand
maria.sand@lansstyrelsen.se
010-223 14 16


Pressbilder
© Illustrationer: Lovisa Burfitt, Film: Rebel Studios & Prime, Animation: Prime

Nationellt metodstödsteam Länsstyrelsen Plattformen Civila Sverige mot människohandel
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+
  • Om oss
    • Uppdrag och historik
    • Regionkoordinatorer
    • Deltagande myndigheter
    • Andra samarbetspartners
    • Integritetspolicy
    • Cookies
  • Yrkesverksamma
    • Samverkan
    • Utbildningar
      • Hedersrelaterat våld och förtryck
      • Människohandel med barn och unga
      • Sex mot ersättning
    • Återvändandeprogram
    • Ansökan om TUT eller betänketid
  • Insatser & events
    • Kampanjer
      • Resekurage
    • Konferenser
      • Människohandelns olika ansikten - Nationell heldagskonferens 27 november 2017
      • Konferens om prostitution och människohandel 15 mars 2017
      • Prostitution och människohandel - fokus på efterfrågan 13 oktober 2016
      • Människohandel och sexuell exploatering 23-24 mars 2015
      • Barn utsatta för människohandel 21 maj 2013
  • Nyheter
    • Presskontakt
  • Publikationer